Blog

2020.10.16.

 

Régóta gondolkodtam azon, hogy jó lenne blogot írnom, megosztanom a zongoratanulás, zenetanítás, zenész, zongorista lét, zongoratanár, zenetanár lét tapasztalatait az elmúlt 14 év alapján. Hát most létrehoztam hét év után a 2013-ban készült honlapomon a "blog" menüpontot... nem kapkodtam el a dolgot... :)

Nagyon sok értékes embert, tanítványt, zenésztársat ismertem meg az évek alatt, sok barátság is született ezekből a találkozásokból.

34 éves vagyok, középiskolás korom óta vagyok színpadon, már akkor az iskolán kívül is felléptünk a gimis zenekarommal különböző klubokban, pub-okban, élőzenés szórakozóhelyeken. 

Igyekszem régi és új történeteket, tapasztalatokat megosztani, leírni, amikkel szeretnélek Téged kedves olvasó, látogató közelebb engedni magamhoz, betekintést adni jobban a tanításomba, zenémbe, művészetembe, látásmódomba. :)

 

Folyt.köv.

 

#zongorista #zenész #zongoratanár #zongoraoktatás #zongoraóra #zongoratanítás #zongoratanulás #zongora

 

 

2021.02.20.

 

Chick Corea elment a napokban... Háromszor is volt szerencsém élőben hallani, látni különböző formációival. Első alkalommal talán 2009-ben az akusztikus triójával, Stanly Clark nagybőgőn, Lenny White a dobnál. Óriási élmény volt... sikerült olyan helyen ülni, hogy láttam végig Corea kezeit, ahogy zongorázott... Aznap éjjel reggelig zongoráztam a koncert után otthon, mintha belémégtek volna a hangok, a mozdulatok, ahogyan játszott a koncerten... Akkor éjjel kicsit Chick Corea-nak “éreztem magam”, mintha beoltottak volna Chick Corea-val, vagy nem is tudom... :) Persze másnap leültem a zongorához és nem jött semmi, ami éjjel... elmúlt az “oltás” hatása... Érdekes egy állapot volt mindenesetre, sosem felejtem el azt a koncertet és azt az éjszakát. 
 

#zongorista #zenész #zongoratanár #zongoraoktatás #zongoraóra #zongoratanítás #zongoratanulás #zongora

 

 
2021.02.22.
 
Ma egy régi gimis zenekari fotót meglátva eszmbe jutott az érzés, amikor úgy igazán először élőben, testközelből, pár méterre blues koncertet láttam, hallottam. Középiskola, Pécs Babits Gimnázium, teadélután, vagy valami hasonlónak nevezett esemény, vagy talán Babits napok... Mindenféle foglalkozások, programok voltak az egész iskolában. Az egyik földszinti nagyobb teremből hallottam kiszűrődni a zenét. Benyitottam és láttam, hallottam, hogy három évfolyamtársam zenél, bluest játszanak. Bogdán Gábor dobol, Komjáti Áron gitározik, Bogdán Tamás "Szmöre" basszusgitározik, és egy számomra ismeretlen velünk egykorú srác a földön térden csúszva,  fetrengve  gitározik, solozik, de kegyetlenül, nagyon profin... Ő volt a Fenyvesi Marci. Hát beszippantott egyből rendesen a feeling... Az még furcsább volt, hogy a többi iskolatársam közben dumált, teázgatott, nem nagyon figyeltek a zenére... Én meg teljesen készen voltam.. Mintha egy másik világba csöppentem volna... Pár hónappal később bekerültem a kicsit átalakult együttesbe, mondanom se kell, hogy akkor minden eldőlt a jövőmet illetően... :) 
 
#zongorista #zenész #zongoratanár #zongoraoktatás #zongoraóra #zongoratanítás #zongoratanulás #zongora
 
2021.04.27.
 
A blues fájdalomból született, de örömöt sugall...
Ma két tanítványommal is Jimi Hemdrix Little Wing című dalát tanultuk (mert olyan zenéket is tanulunk, amiben nincs feltétlenül eredetileg zongora. Nem csak klasszikus zenét, jazz zenét, pop zenét, latin zenét, hanem az egyik legősibb zenét, amiből aztán nagyon sok zene, sőt minden könnyűzene ered, a blues-t is részletesen megismerjük... " A blues a gyökér, a többi zene pedig a gyümölcs" ), és beszéltük át az elméleti hátterét az improvizációs lehetőségeknek. Ezek az elméleti dolgok nagyon jó és legtöbbször elengedhetetlen kellékek ahhoz, hogy ki tudjuk fejezni magunkat a hangszeren, hogy “el tudjuk mesélni”, át tudjuk adni, ki tudjuk játszani az érzéseinket a zenén keresztül, bizonyos dalokon keresztül. Bár van sok zseni, mint például a Hendrix és még sokan mások, az első blues zenészek, akiknek nem volt szükségük elméletre, hiszen még nem is volt feltétlenül elmélet, amikor Ők játszották, hozták létre a bluest az éneklésükkel, gitározásukkal csak úgy ösztönösen, érzésből. Aztán “zenetudósok” elmeleti szabályokat, összefüggéseket állítottak fel a különféle stílusú zenékkel kapcsolatban, hiszen hallhatóak, megfigyelhetőek az egyes stílusok egyedi stílusjegyei, hasonlóságai lüktetésben, ritmusban, harmonia világukban, dallam vezetésükben, stb. 
A lényeg a lényeg: először volt a zene, aztán a zeneelmélet.
Visszatérve oda, hogy A Blues... Nagyon érdekes az, hogy ha kicsit megpróbáljuk misztikusan, spirituálisan megközelíteni a zenét, akár a bluest. A Blues a rabszolgák népzenéje. A gyapotföldeken született, ahol énekléssel adták ki magukból a fájdalmat az emberek. Az a fájdalom, az az alacsony rezgés,  a hangokon keresztül, az éneklésen, a zenén keresztül magas rezgéssé alakul, a fájdalom örömmé változik. Ha rossz kedvünk van, ha nem vagyunk jól, ha valami bánt, a zenével, a hagszerrel, az énekléssel át tudjuk alakítani a negatívat pozitívvá, az alacsony rezgést magas rezgéssé, a bánatot örömmé. Egyfajta meditáció is ez közben persze, ezáltal is tisztul az ember lelke.
Ahhoz, hogy ki tudjuk fejezni magunkat a hangszeren, ahhoz kell megtanulnunk, elsajátítanunk a zeneelméleti dolgokat, mint kellékeket, hogy aztán azok segítségével tudjunk fűszerezni a zenében. Ez sok idő, sok zenehallgatás, stílusok és képviselőik megismerése könyveken, fimeken keresztül, na meg persze sok tanulás és gyakorlás, hogy egy idő után készség szintjén menjenek a dolgok a hangszeren. Ajánlanék is pár filmet mint például: 
-Ray (Ray Charles életrajzi film) 
-Cadillac records (Blues film, Muddy Waters, Little Walter, Howlin Wolf, Chuck Berry, Etta James), 
-Miles Davis film Birth of the cool
-Robert Johnson film : Ördögi dallamok
 
Mindig nagy lendületet adtak nekem ezek a filmek és más zenészek éltrajzi könyvei (pl Jimi Hendrix saját szavaival c. könyv, -ha már Little Wing.. - amit a levelei, feljegyzései, interjúi alapján írtak ) a zenéléssel kapcsolatban.
 
#zongorista #zenész #zongoratanár #zongoraoktatás #zongoraóra #zongoratanítás #zongoratanulás #zongora #blues #blueszongora 
 
2021.05.04.
 
Tegnap este újra feltettem Keith Jarrett Kölni koncert c. lemezét. Ez az egyik legmeghatározóbb lemez számomra, ami nagy hatással van leginkább a meditációs koncertjeimre. Ez a koncert számomra egy meditáció, ahogy hagyja Jarrett, hogy vigye az energia mindig  tovább, és felül erre az energiára és nem megtervezett improvizációval viszi mindig tovább a gondolatmenetet, másodpercről másodpercre. Nagyon mély, nagyon hat, közben mindenki számára "érthető" zeneileg, miközben mégis egy jazz koncert. 1975-ben... Én 1986-ban születtem.. furcsa érzés... Nagyon mai is lehetne, sőt az is számomra. A hangzás is, a dalok is, az előadásmód is. A jazz történelem legnagyobb példányszámban eladott zongora lemeze. 
 
# zongorista # zenész # zongoratanár # zongoraoktatás # zongoraóra # zongoratanítás # zongoratanulás # zongora 
 
2021.07.31.
 
Timi a Feleségem amellett, hogy beszélgetős segítő üléseket, csoportokat tart, kórházi bohócdoktor is. Ezt a bohócdoktorságot mindig irigyeltem kicsit... Bár nagyon nehéz lelkileg közben... Pár hete történt valami, ami még a 14 év tanítási pályafutásom alatt soha, bár már nagyon sok kisgyerekkel is foglalkoztam 3 éves kortól a felnőttek mellett. Egyik kis tanítványom nagyon elkezdett sírni rögtön az online óra elején. Na nem a zongorázás miatt szerencsére, hanem alapból nehéz napja volt. A feleségem meghallotta, benyitott a dolgozó szobámba, és szó nélkül hozzám dobott egy piros bohóc orrot. Egy pillanatra leblokkoltam, de aztán gyorsan felraktam az orromra a bohóc orrot és a "végre eljött az én időm, hogy bohócdoktor lehessek egy kicsit" érzés átlendített szerencsére, és az 5 éves kislány tanítványom azonnal hangosan nevetett... :) Hát azért nagyon megkönnyebbültem, hogy sikerült megnevettetnem, mert sokkal jobban lámpalázam volt, mint bármelyik koncertemen. :) 
 
# zongora tanár #zongoraoktatás #zongoratanulás #zongoraóra #zongoratanítás #zongorista #zenebohóc #bohóc
 
 
2021.09.27.
 
… Nagyon sok emlék és hála kavarog bennem… Onnantól kezdve, hogy először meghallottam a Hobo Blues Band dalokat , és aztán első zenekarommal középiskolában többek között ezeken a dalokon keresztül is próbáltunk megtanulni együttzenélni és éltem, éltük át az együttzenélés varázsát, örömét, energiáját.. Az IgazgatóÚrnak Póka Egonnak köszönhetem, hogy tanulhattam azoktól a zenészektől, tanároktól, -egy helyen egy időben az MZTSZ Kőbányai Zenei Stúdióban - , mint Fogarasi János, Esze Jenő, Tóth János Rudolf, Babos Gyula és még sorolhatnám… Emiatt az iskola miatt költöztem Budapestre, amit Ő létrehozott, így ismertem meg sok számomra fontos embert az életemben, és persze lettem zenész és tanár… és vagyok most a helyemen az életben , és azt csinálhatom, amit szeretek, zenélhetek és taníthatok.. És persze nagyon sokan, rengetegen vagyunk ezzel így.. Köszönöm, köszönjük! ????
                            
 #pókaegon #kőbányaizeneistúdió #igazgató #zenész #basszusgitáros #zeneszerző #dalszerző #zenetanár #tanár 
 
2021.11.30.
 
Tegnap megalapítottam új saját zenekaromat a Gébert Attila Triót Takács Bálint dobossal és Geier Attila basszusgitárossal/gitárossal.
Januárban megkezdődnek a próbák, és a lemezfelvétel. Nagyon örülök, és nagyon várom az új lemezt, a koncerteket. 
 
#zongorista #trió #zenekar #gébertattilatrió #zongoratanár #zenész #zongoraoktatás