Életrajz

Díjak:

 

-Hollywood Songwriting Contest - Unsigned Competition Offcial Finalist (Find My Way) (2015.)

 

 

Lemezek:

 

-Sunset Sunrise - Ferenczy András-Gébert Attila duó (2015. Magyorország)

 

-Happy Pills - Gébert-Ulbert Project (2016. Amerikai Egyesült Államok)

 

-Healing Hands - Gébert-Ulbert Project (2018. Amerikai Egyesült Államok)

 

 

Azért zenélek, mert örömet okoz, mert olyan érzést ad, amit más semmi, és mert adhatok valamit az embereknek a zenémen keresztül, el tudom vinni őket arra az útra, abba a világba, ahova én is kerülök ilyenkor. A zongoratanulás során ezt a világot együtt nyitjuk meg.

 


 

1986.03.01-jén születtem Szekszárdon. A zene iránti szeretetem már kiskoromban megmutatkozott. 10 éves koromban kezdtem el zenei tanulmányaimat a szekszárdi Liszt Ferenc Zeneiskolában klasszikus zongora szakon Varga Józsefné Margit néni növendékeként. Szerencsés vagyok, hogy Tőle tanulhattam meg az alapokat. Első évben elvégeztem a második osztályt is, illetve több komolyzenei hangversenyt is nyertem. A klasszikus darabok gyakorlása mellett folyamatosan próbáltam hallás után lejátszani könnyűzenei dalokat. Ebben később nagy segítségemre volt Borza Márton Marci bácsi, akinél megtanultam a könnyűzene alapjait.

 

Középiskolás éveimet a pécsi Babits Mihály gimnáziumban töltöttem. Itt elkezdtem tanulni Sánta Albert bárzongoristától, aki megismertette velem a jazz zenét, a bluest. Meghatározó volt ez az időszak. Ekkor alakult első zenekarom gimis évfolyamtársaimmal. Rendszeresen játszottunk iskolai rendezvényeken, illetve a város több klubjában is felléptünk. Az együttzenélés, a blues, a színpad, a közönség olyan érzést adott, amit semmi más. Ez el is döntötte helyettem a „dolgomat”, tudtam, hogy zenésznek kell lennem, más nem is érdekelt. Végzős voltam, amikor az iskola új énektanára Balásy Szabolcs (Ákos, Vivat Bacchus) ösztönzött saját dalok írására. A keszthelyi Helikon Összművészeti Fesztiválon zongoráztam és énekeltem egyik saját dalomat, mellyel könnyűzene kategóriában díjat is nyertem. A könnyűzene mellett klasszikus tanulmányokat folytattam Szekszárdon Lozsányi Tamás orgonaművésztől.

 

A gimnázium után felvételt nyertem a budapesti MZTSZ Kőbányai Zenei Stúdió zongora szakára. Négy évet töltöttem el itt. Fogarasi János jazz-zongorista volt a főtárgy tanárom, akitől 4 évig tanultam és akinek nagyon sokat köszönhetek, például azt a világszínvonalú, egyedi harmónia világot, amiről többek között legendás volt. Esze Jenőtől „A Tanártól” tanultam 4 évig zeneelméletet, illetve később zongorázni is 2 évig. Az ő „iskolája” is sokat segített abban, hogy zeneelméleti szabályokkal alátámasztva tematikusan jól felépítve, minden stílusban maximálisan tudjam átadni tanítványimnak tudásomat. Zenekari gyakorlat „tanárunk, osztályfőnökünk” Tóth János Rudolf (Hobo Blues Band, Magyar Atom) volt. Már abból is rengeteget tanultunk, átvettünk, éreztünk, amikor órákig csak hallgattuk, ittuk a szavait, ahogy mesélt a zenéről, a blues-ról. Mindig kreatív feladatokkal látott el bennünket, amik segítettek megtalálni saját utunkat, stílusunkat, egyéniségünket, saját zenénket. Már az első évtől kezdve rengeteg zenekarba hívtak, minden nap más-más próbára jártam, illetve koncerteztem az ország különböző pontjain. Akkor egészen fiatalon olyan ismert és elismert zenészekkel volt szerencsém együtt zenélni, mint például Török Ádám, Fekete Jenő, Felkai Miklós, Mezőfi István „Fifi”, Kalmusz József és még sorolhatnám.

 

Ez idő alatt hívott el zenekarába Ulbert Ferenc gitáros, akivel miután sok éven keresztül rengeteg formációban zenéltünk együtt megalapítottuk 2011-ben saját zenekarunkat a Gébert-Ulbert Projectet, mely 2021-ig működött aktívan 10 éven keresztül. Rengeteg hazai és külföldi jazz, blues fesztiválon, koncertteremben, klubban, bárban felléptünk. Számos videó klip, rádió és TV megjelenés készült rólunk. Két nagylemezünk is megjelent az Amerikai Egyesült Államokban. 2016-ban különdíjat kaptunk a The 32nd Mid-Atlantic Song Contest of Washington” amerikai dalszerző versenyen. Ugyanebben az évben a "The Hollywood Songwriting Contest" és a "The ASA American Songwriting Contest" dalszerző versenyen "Official Finalist" díjat nyertünk.

 

 

2021. novemberében megalapítottam a  Gébert Attila Triót  Takács Bálint dobossal és Geier Attila basszusgitárossal/gitárossal.

 

 

A tanítás legalább olyan fontos, és meghatározó az életemben, mint a zenélés.

 

14 éve tanítok, 11 éve kezdtem el először online is tanítani egyik tanítványom kérésére, aki külföldre költözött.

 

Azóta legtöbben az online lehetőséget választják, hiszen otthonukból kényelmesen tudnak tanulni velem, időt spórolva, megkímélve magukat az utazástól. 11 év online tanítás tapasztalatával mondhatom, hogy ugyanolyan hatékony a tanulás, mint személyesen. 

Semmi más nem szükséges ehhez, mint egy okostelefon, vagy laptop, vagy tablet, és persze egy elektromos, vagy akusztikus hangszer, zongora, vagy pianínó.

(Hangszer vásárlásában is tudok segíteni, amit akár online is meg lehet rendelni.)

 

 

Az oktatás során sokszor látom, hogy az emberek félnek attól, hogy hibáznak. A hibázásból fakadó félelem akadályozza meg őket abban, hogy kreatívan és játékosan tudjanak alkotni. Azt a szabadságot szeretném mindenkinek átadni, hogy lehet hibázni, el lehet rontani, lehet újra felnőttként is gyerekként játszani. Az általam képviselt zene a végtelen szabadságról, kísérletezésről szól. Mindenkinek segítek abban, hogy megtalálja a saját hangjait, hogy le tudjon ülni úgy is a zongorához majd, hogy játszon valamit csak úgy, amit még soha, amit akkor, abban a pillanatban érez, hall belül és át tudja adni a zongora billentyűin keresztül.

 

Nem egy szokványos zongoratanár vagyok. Muzsikus vagyok, aki tanít. Nem a megszokott, formális diák-tanár kapcsolat van a tanítványaim és köztem, legyen bármekkora is a korkülönbség. Nagyon jó barátságok is kialakultak. Felnőtteket is szívesen tanítok, nálam a zenetanulásban nincs korhatár, a legidősebb tanítványom 70 éves elmúlt, a legfiatalabb 3 éves. Szeretettel látok mindenkit, teljesen kezdőket és haladókat, aki akár csak hobbyból, vagy esetleg "hivatásból" komolyabban szeretne tanulni, fejlődni. Mindig óriási sikerélmény számomra látni, átélni azt, amikor valakinek sikerül elérni, sikerül elérnünk egy célját, lejátszani egy kedvenc dalát például. A tehetség nem alapfeltétel, a tehetség inkább kihívás, lehetőség valami különleges eléréséhez. Egy kevésbé tehetséges ember sok gyakorlással, nagyobb energia befektetéssel leelőzhet egy nála sokkal tehetségesebbet. Minden ember más, különböző adottságokkal, több vagy kevesebb tehetséggel, türelemmel rendelkezik, mindenkit más zene érdekel, ezért mindenkit „másképp ugyanúgy”, teljesen egyénre szabva más-más stílusban, más-más habitussal tanítok, úgy ahogy számára szerintem a legideálisabb. Egyéni tanterv alapján, mindent zeneelmélettel alátámasztva, személyre szabva igyekszem úgy tanítani, hogy minden oldaláról megismertessem az igényes zenét. Rengeteg kottát biztosítok : technikai -, kottaolvasási -, improvizációs -, ritmus -, stílus gyakorlatok, klasszikusok, jazz standardek, blues, boogie-woogie, latin- amerikai stílusok- bossa nova, bigin, tango stb.. -, funky, pop, rock és bármit kívánság szerint. Fontosnak tartom megismertetni a zenei stílusok kialakulását, sajátosságait, legfőbb képviselőit. A zongoraoktatás természetesen egyéni, de zeneelmélet tanfolyamra, tanulásra csoportosan is van lehetőség előzetes szintfelmérés alapján különböző csoportokban teljesen kezdőtől a legmagasabb egyetemi szintig. A zenetanulás egy végtelen tanulás.

 

Nagyon érdekes az, hogy ha kicsit megpróbáljuk misztikusan, spirituálisan megközelíteni a zenét, akár a bluest. A Blues a rabszolgák népzenéje. A gyapotföldeken született, ahol énekléssel adták ki magukból a fájdalmat az emberek. Az a fájdalom, az az alacsony rezgés,  a hangokon keresztül, az éneklésen, a zenén keresztül magas rezgéssé alakul, a fájdalom örömmé változik. Ha rossz kedvünk van, ha nem vagyunk jól, ha valami bánt, a zenével, a hagszerrel, az énekléssel át tudjuk alakítani a negatívat pozitívvá, az alacsony rezgést magas rezgéssé, a bánatot örömmé. Egyfajta meditáció is ez közben persze, ezáltal is tisztul az ember lelke, emelkedik a rezgésszintünk.
Ahhoz, hogy ki tudjuk fejezni magunkat a hangszeren, ahhoz kell megtanulnunk, elsajátítanunk a zeneelméleti dolgokat, mint kellékeket, hogy aztán azok segítségével tudjunk fűszerezni a zenében. Ez sok idő, sok zenehallgatás, koncertlátogatás, stílusok és képviselőik megismerése könyveken, fimeken keresztül, na meg persze sok tanulás és gyakorlás, hogy egy idő után készség szintjén menjenek a dolgok a hangszeren.

 

Mindig lehet, és kell újat tanulni, mindig lehet fejlődni bármilyen szinten is legyen az ember.

 

Mindezekkel próbálok jó hangulatú órák keretei között mindenkinek segíteni abban, hogy megtalálja a saját zenéjét, megtalálja önmagát a zenében és megtapasztalja a zene jótékony hatását.