Magánoktatás

Azért zenélek, mert örömet okoz, mert olyan érzést ad, amit más semmi, és mert adhatok valamit az embereknek a zenémen keresztül, el tudom vinni őket arra az útra, abba a világba, ahova én is kerülök ilyenkor. A zongoraórákon ezt a világot együtt nyitjuk meg.

 

14 éve tanítok, 11 éve kezdtem el először online is tanítani egyik tanítványom kérésére, aki külföldre költözött.

 

Azóta egyre többen (már a tanítványaim több mint fele) választják az online lehetőséget, hiszen otthonukból kényelmesen tudnak tanulni velem, időt spórolva, megkímélve magukat az utazástól. 10 év online tanítás tapasztalatával mondhatom, hogy ugyanolyan hatékony a tanulás, mint személyesen. 

Semmi más nem szükséges ehhez, mint egy okostelefon, vagy laptop, vagy tablet, és persze egy elektromos, vagy akusztikus hangszer, zongora, vagy pianínó.

(Hangszer vásárlásában is tudok segíteni, amit akár online is meg lehet rendelni.)

 

Az oktatás során sokszor látom, hogy az emberek félnek attól, hogy hibáznak. A hibázásból fakadó félelem akadályozza meg őket abban, hogy kreatívan és játékosan tudjanak alkotni. Azt a szabadságot szeretném mindenkinek átadni, hogy lehet hibázni, el lehet rontani, lehet újra felnőttként is gyerekként játszani. Az általam képviselt zene a végtelen szabadságról, kísérletezésről szól. Mindenkinek segítek abban, hogy megtalálja a saját hangjait, hogy le tudjon ülni úgy is a zongorához majd, hogy játszon valamit csak úgy, amit még soha, amit akkor, abban a pillanatban érez, hall belül és át tudja adni a zongora billentyűin keresztül.

 

Nem egy szokványos zongoratanár vagyok. Zenész vagyok, aki tanít.

Felnőtteket is szívesen tanítok, nálam a zenetanulásban nincs korhatár, a legidősebb tanítványom 70 éves elmúlt, a legfiatalabb 3 éves. Szeretettel látok mindenkit, teljesen kezdőket és haladókat, aki akár csak hobbyból, vagy esetleg "hivatásból" komolyabban szeretne tanulni, fejlődni. Mindig óriási sikerélmény számomra látni, átélni azt, amikor valakinek sikerül elérni, sikerül elérnünk egy célját, lejátszani egy kedvenc dalát például. A tehetség nem alapfeltétel, a tehetség inkább kihívás, lehetőség valami különleges eléréséhez. Egy kevésbé tehetséges ember sok gyakorlással, nagyobb energia befektetéssel leelőzhet egy nála sokkal tehetségesebbet.

Minden ember más, különböző adottságokkal, több vagy kevesebb tehetséggel, türelemmel rendelkezik, mindenkit más zene érdekel, ezért mindenkit „másképp ugyanúgy”, teljesen egyénre szabva más-más stílusban, más-más habitussal tanítok, úgy ahogy számára szerintem a legideálisabb. Egyéni tanterv alapján, mindent zeneelmélettel alátámasztva, személyre szabva igyekszem úgy tanítani, hogy minden oldaláról megismertessem az igényes zenét.

Rengeteg kottát biztosítok : technikai -, kottaolvasási -, improvizációs -, ritmus -, stílus gyakorlatok, klasszikusok, jazz standardek, blues, boogie-woogie, latin- amerikai stílusok- bossa nova, bigin, tango stb.. -, funky, pop, rock és bármit kívánság szerint. Fontosnak tartom megismertetni a zenei stílusok kialakulását, sajátosságait, legfőbb képviselőit. A zongoraoktatás természetesen egyéni teljesen kezdőtől a legmagasabb egyetemi szintig.

A zenetanulás egy végtelen tanulás. Mindig lehet, és kell újat tanulni, mindig lehet fejlődni bármilyen szinten is legyen az ember.

 

Nagyon érdekes az, hogy ha kicsit megpróbáljuk misztikusan, spirituálisan megközelíteni a zenét, akár a bluest. A Blues a rabszolgák népzenéje. A gyapotföldeken született, ahol énekléssel adták ki magukból a fájdalmat az emberek. Az a fájdalom, az az alacsony rezgés,  a hangokon keresztül, az éneklésen, a zenén keresztül magas rezgéssé alakul, a fájdalom örömmé változik. Ha rossz kedvünk van, ha nem vagyunk jól, ha valami bánt, a zenével, a hagszerrel, az énekléssel át tudjuk alakítani a negatívat pozitívvá, az alacsony rezgést magas rezgéssé, a bánatot örömmé. Egyfajta meditáció is ez közben persze, ezáltal is tisztul az ember lelke, emelkedik a rezgésszintünk.
Ahhoz, hogy ki tudjuk fejezni magunkat a hangszeren, ahhoz kell megtanulnunk, elsajátítanunk a zeneelméleti dolgokat, mint kellékeket, hogy aztán azok segítségével tudjunk fűszerezni a zenében. Ez sok idő, sok zenehallgatás, koncertlátogatás, stílusok és képviselőik megismerése könyveken, fimeken keresztül, na meg persze sok tanulás és gyakorlás, hogy egy idő után készség szintjén menjenek a dolgok a hangszeren.

 

Mindezekkel próbálok jó hangulatú órák keretei között mindenkinek segíteni abban, hogy megtalálja a saját zenéjét, megtalálja önmagát a zenében és megtapasztalja a zene jótékony hatását.

 

 

 

Facebook